Основателят на Националния политехнически музей с награда от Рашидов
Основателят на Националния политехнически музей с награда от Рашидов / снимка: пресцентър на Министерство на културата
Основателят на Националния политехнически музей с награда от Рашидов
46428
Основателят на Националния политехнически музей с награда от Рашидов
  • Основателят на Националния политехнически музей с награда от Рашидов

Основателят и дългогодишен директор на Националния политехнически музей Александър Вълчев получи най-високото отличие на Министерство на културата. Наградата "Златен век", за принос в развитието на музейното дело, му беше връчена на церемония от Вежди Рашидов. На нея 70-годишният инженер призна, че се чувства едновременно стреснат и трогнат, защото досега никога не е получавал подобно признание за работата си. Александър Вълчев дълги години е работил в Министерство на културата, бил е и заместник-директор на Софийската градска художествена галерия.

Веднага след като получи наградата си от министър Рашидов Александър Вълчев му обясни защо се чувства хем стреснат, хем трогнат. Ето думите му: "Стреснат, защото станах на 70 години и това ми е първата награда, българска, през живота, която получавам за музейно дело. А трогнат, заради особеното внимание, което ми се отрежда. 34 години министърът на културата ми е бил работодател. За тези 34 години 24 министри съм имал честта да познавам. Точно се безпокоях, че с вас няма да се запозная и вие опровергахте това".

Пред министър Рашидов Александър Вълчев си спомни и за първата изложба, която му било наредено да организира малко след като бил назначен за директор на Националния политехнически музей. Тогава бил на 27 години: "На втория месец след като ме назначиха казаха, че трябва да направя изложба в една от Пловдивските палати - "История на българската техника". А ние имахме само един експонат. Колегите от другите музеи ми дадоха още и направихме изложба на 2000 кв.м. И нашият експонат беше там. На изложбата дойде цялото Политбюро, начело с Тодор Живков. Обясниха ми, че имам шест минути, за да ги запозная с експозицията. Интересното беше, че от Политбюро се отплеснаха и не стояха само шест минути. После казаха: А, ние този музей трябва да го направим".

Говорейки си за музейно дело министър Рашидов сподели пред Александър Вълчев и идеята си за създаване на Музей на виното в сградата на бившия царски дворец на столичния площад "Батенберг".