Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност „Пчелина“
Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност „Пчелина“ / Радка Минчева, Dariknews.bg
Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност „Пчелина“
79618
Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност „Пчелина“
  • Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност „Пчелина“

Нова чешма с два чучура изградиха членове на сдружение „Лудогорие", освещаването й на Гергьовден направи отец Георги от Разград. Това е втори водоизточник, изграден от неправителствената организация, чешмата вече се ползва от стотиците разградчани, които отмарят в местността „Пчелина" през почивните дни, конкретната цел на изграждането й обаче е четвъртото издание на фолклорния събор „Лудогорие".

Чешмата е изградена за десетина дни от бетонни блокчета, водата е от каптажа на „Пчелина", от община Разград съдействали за поставяне на отвеждащите тръби - разказва председателят на сдружение „Лудогорие" Валентин Димов.

Преди 2 години също на Гергьовден бе осветена първата чешма на голямата поляна на „Пчелина", пак изградени от сдружение „Лудогорие". Когато миналата година обаче се проведе третото издание на фолклорния събор, се наложило хората от 130 формации да се редят на опашки пред чешмата, за да се избегне стълпотворението, е изградена втората чешма.

Новата чешма бе осветена от свещеник именник.

Нова чешма с два чучура изградиха в разградската местност Пчелина
netinfo
Между 3 и 5 юли на „Пчелина" се очакват близо 20 000 души - разказа Валентин Димов. По думите му са запълнени всички хотели в района, 57 на брой: в Разград, Търговище, Попово, Исперих, Лозница, Кубрат, вече се насочват съставите към Русе. В туристическата местност край Разград ще има и два палаткови лагера за 1000 човека.

Кулминацията на тридневния събор, на който на две сцени ще пеят професионалисти и самодейци, ще е възстановката на тракийска сватба. На дълги 900 метра сватбени трапези ще седнат сватбарите на Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора. Сватбата им ще се бори за влизане в Книгата на рекордите на Гинес като най-многолюдната сватба, възстановка на старинен ритуал, както и за най-дълга софра. За събора са поръчани на занаятчии 4000 глинени купи и 4000 дървени лъжици, на трапезата ще има 600 погачи, 600 кг. сирене, 2.5 тона курбан от 25 агнета.

Пред новата чешма пък ще се проведе един от конкурсите на събора, там ще се снимат участничките в надпреварата „Най-гиздава мома на мегдана".