Нов закон защитава произведенията на изкуството във Великобритания
Нов закон защитава произведенията на изкуството във Великобритания / netinfo

Нов закон, защитаващ произведения на изкуството от съдебна конфискация, влиза в сила от днес във Великобритания, което създава условия за организирането на голяма руска изложба през януари, съобщи министерството на културата, медиите и спорта, цитирано от Асошиейтед прес.

Москва бе заплашила, че няма да изпрати шедьоврите, опасявайки се да не бъдат конфискувани по искане на наследниците на фамилиите, иззети от тях през Болшевишката революция от 1917 г. Изложбата "От Русия: шедьоври на френската и руската живопис 1870-1925 г." трябваше да се открие на 26 януари и да продължи до 18 април в Кралската художествена академия. В нея са включени 120 платна от четири големи руски музея - Ермитажа, "Пушкин", Руския и Третяковската галерия, сред които творби на Матис, Ван Гог, Реноар, Сезан, Гоген, Кандински и Малевич.

Руската страна настояваше за правителствени гаранции, че платната не могат да бъдат конфискувани, преди да бъдат върнати в Руската федерация. Законът за имунитет срещу конфискация на предмети на културата, дадени назаем от чужбина за изложби в кралството, който уеднаквява британското с европейското законодателство, бе приет тази година и първоначално бе предвидено да влезе в сила в края на февруари или март 2008 г.