Нов „вампир“ откриха в Несебър
Нов „вампир“ откриха в Несебър / Красимир Калудов
Нов „вампир“ откриха в Несебър
66270
Нов „вампир“ откриха в Несебър
  • Нов „вампир“ откриха в Несебър

Погребение на човек с нож в сърцето беше разкрито край старинна църква в Несебър. Вече се обсъждат първите хипотези дали погребаният е жертва на убийство или поредният български вампир.

Предположенията на археолозите, които проучват църквата "Свети Архангел и Гавраил и Михаил" са, че или става въпрос за жертва на убийство, или за човек, който приживе е плашил съгражданите си и те са го проболи в сърцето след погребението му, за да не вампиряса. Общият брой на откритите гробове в храма и в съседната църква "Свети Йоан Кръстител" е 66.

Интерес за учените представляват още две погребения. Едното е на малко дете, чиито останки са заляти с вар. Учените смятат, че по този начин се е целяло да се не се допусне разпространение на вирус на чума.

Надпис в църквата "Свети Йоан Кръстител" сочи, че в един от гробовете са положени останките на капитан-лейтенант Полозов, командир на бойната корвета "Света Олга", чийто екипаж е участвал в превземането на Несебър през войната 1828-1829 година. Все още не е установен къде точно е погребан руският офицер. Според археолозите разкритията тепърва предстоят.

Други новини от Бургас