/ iStock photos/Getty images
Инструмент с изкуствен интелект (ИИ), който помага на лекарите да идентифицират високорискови пациенти със сърдечни заболявания, скоро ще бъде пуснат в пробна експлоатация в Англия. Проучване установи, че той може точно да прогнозира риска от смърт.

Международният изследователски екип, ръководен от Имперския колеж в Лондон, е обучил своя модел на изкуствен интелект, известен като AI-ECG risk estimation или AIRE, на базата на милиони резултати от електрокардиограми (ЕКГ) - обичайно медицинско изследване, което записва електрическите сигнали във и между сърдечните камери. Този метод обикновено се използва за диагностициране на сърдечни заболявания и други аномалии.

Целта е да се идентифицират нюансирани модели, които могат да означават, че някой е изложен на висок риск от здравословни проблеми или смърт.

При изпитанието моделът предсказва вероятността от смърт през десетилетието след ЕКГ - и е верен в 78% от случаите.

„Смятаме, че това може да има големи ползи за Националната здравна служба и в световен мащаб“, каза д-р Фу Сионг Нг, изследовател по сърдечна електрофизиология в Имперския колеж в Лондон, който е работил по проекта.

Системата може също така да предсказва сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и проблеми със сърдечния ритъм, а изследователите заявиха, че тя може да бъде внедрена в Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания през следващите пет години.

Изпитанията с реални пациенти вече са планирани за няколко обекта в Лондон и се очаква да започнат до средата на 2025 г. Те ще оценят ползите от модела, с помощта на пациенти от амбулаторни клиники и болнични медицински отделения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС