Никита Михалков и Жан-Клод Кариер спeциални гости на София филм фест
Никита Михалков и Жан-Клод Кариер спeциални гости на София филм фест / снимка: ruskino.ru

Повече от 100 игрални, 30 документални и 60 късометражни филма ще бъдат представени по време на 12-тото издание на „София филм фест”. Фестивалът започва на 6 март, а негови специални гости тази година ще бъдат режисьорите Никита Михалков, Жан-Клод Кариер и Фатих Акин.

С най-новия филм на Рангел Вълчанов „А днес накъде” ще бъде открито тазгодишното издание на фестивала в зала 1 на НДК. От следващия ден филмът влиза в програмата на столичните кина.

Сред другите интересни заглавия, които ще имат премиера по време на феста, са „Ще се лее кръв” на Пол-Томас Андерсън, „Няма ме” на Тод Хейнс, „12” на Никита Михалков. И трите филма имаха номинации за „Оскар”, като този на Андерсън дори спечели две статуетки. Най-очакваният български филм е „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев. Премиерата му е планирана за 14 март.

Повече от 150 ще бъдат чуждестранните гости на „София филм фест”. Сред най-известните са Никита Михалков и Жан-Клод Кариер. И двамата ще получат специалната награда на Столична община за цялостен принос в киноизкуството. „София филм фест” ще продължи до 16 март, като филми ще се прожектират освен в зала 1 на НДК, в кино Люмиер, Дома на киното, кината „Одеон” и „Евросинема”. Цената на билетите е от 5 до 7 лв., като има намаление за студенти и ученици.

На церемонията тази вечер режисьорът проф. Владислав Икономов ще получи Наградата на община София за цялостен принос към киноизкуството.