Наследник на Ботев готви антология за живота и делото му
Наследник на Ботев готви антология за живота и делото му / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Антология за делото и живота на големия български поет, публицист и революционер Христо Ботев се подготвя от неговия наследник Боян Ботев. Това съобщи самият той в предаването „Предай нататък" на Дарик радио. Идеята е на видния изследовател проф. Николай Жечев.

Алманахът ще съдържа текстове на поети, публицисти и чужди творци, ще бъдат включени и значки, марки, училища и читалища, носещи името на великия български революционер, обясни още роднината на поета от Калофер. Той ще бъде около 250 страници и ще представлява една ретроспекция на името на Христо Ботев в поколенията.

За юбилейната 165-а годишнина от рождението на великия революционер през 2013-а година се подготвя специална Национална програма, която ще бъде готова до 2 месеца. Предстои и изготвянето на проект за ремонт на покрива и довършване на Експозиционната зала в къщата-музей в Калофер, допълни Боян Ботев. Наследникът днес е във Варна, за да се включи в честванията, посветени на поета и революционер.

„И най-добрите български политици от началото на прехода да съберем вкупом, които да образуват най-силното правителство, пак няма да е достатъчно, за да се възпитават подрастващите в патриотизъм. Всичко се случва основно в семейството, през първите 7 години от детството, както разбира се и след това в училище.", каза още в ефира на Дарик праплеменникът на Ботев.