МВР подготви брошура за чуждестранните гости на страната
МВР подготви брошура за чуждестранните гости на страната / снимка: Пресцентър на МВР

Актуална информация на английски език „Пътуване в България" („Travelling in Bulgaria") тиражира МВР от днес в английската версия на интернет сайта, съобщиха от пресцентъра на МВР. Електронното издание съдържа данни, свързани с изискванията при пътуване в страната ни и има за цел да улесни чуждестранните граждани, които преминават през България - транзитно, за ваканция или бизнес.

Изданието информира за граничния контрол при преминаване на границите на Република България за гражданите на Европейския съюз и за граждани на държави, които не са членки на ЕС. Митническите изисквания и разрешените количества парични средства, които могат да бъдат внасяни и изнасяни при пътуване през страната ни, ограниченията за внос и износ на златни и сребърни предмети, накити, бижута и скъпоценни камъни и случаите, когато е необходимо да бъдат попълвани митнически декларации - е друга важна част от информацията в електронното издание.

Акцент е поставен върху ограниченията и санкциите по Закона за движение по пътищата, като са уточнени видовете нарушения и наказанията за тях. Упоменат е начинът за плащане на глобите, наложени за нарушения на ЗДвП от транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи на автомобили - единствено по банков път, във всички банкови клонове в страната.

Публикувана е и информация в интерес на хората, които нямат постоянна адресна регистрация в България. С превантивна цел са поместени и съвети за шофиращите по пътищата на страната ни чуждестранни граждани. Показани са полицейските униформи на служителите, които имат право да санкционират по пътищата, както и видовете винетни стикери за леки автомобили и камиони.

Най-важните телефонни номера, които могат да бъдат набрани безплатно от всички телефони в случай на необходимост, както и електронните адреси за подаване на сигнали за корупционно поведение или други оплаквания и препоръки също могат да бъдат намерени в изданието.