В бедните епархии кръщенето може и да бъде безплатно, но в по-оборотните места цената ще скочи
  В бедните епархии кръщенето може и да бъде безплатно, но в по-оборотните места цената ще скочи / ThinkStock/Getty Images
Митрополитите сами ще определят таксите за църковни услуги в епархията си
98624
Митрополитите сами ще определят таксите за църковни услуги в епархията си
  • Митрополитите сами ще определят таксите за църковни услуги в епархията си
Пазарната икономика влезе в Българската православна църква. Светият Синов взе решение всеки митрополит да определя таксите за църковните услуги в епархията си. Това обясниха за Дарик източници от Светия Синод. Така например, в бедните епархии кръщенето може и да бъде безплатно, но в по-оборотните места – като Шипченския или Рилския манастир, цената ще скочи. Богатите епархии ще могат да увеличат цената за кръщенето и венчавката. На места кръщенето скача от 30 на 80 лева и дори над 100 лева. В столичните храмове за Свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева.

Нов параклис поставиха над курортното селище Главатарци край Кърджали

църква кръст Библия свещ
ThinkStock/Getty Images

С решението на Светия Синод всеки митрополит да слага различни цени в епархията си се определят и тавани на услугите.
 
С нови вече цени са голяма част от услугите в православните храмове на Старозагорската епархия. Цените на почти всички услуги са увеличени средно между 30 и 100%, считано от началото на август.

С нови цени са голяма част от услугите в православните храмове на Старозагорската епархия

църква кръст Библия свещ
ThinkStock/Getty Images

Най-голям ръст на цената има при кръщенето - от 50 лева от началото на август вече е 90 лева. От 100 на 170 лева е променена цената на венчавката.
 
Желаещите да осветят дома си вече ще заплащат двойно - 40 лева, вместо досегашните 20 лева, почти идентична става ситуацията с освещаването на офиси, магазини и други - вече 80 лева, при досегашни 50 лева.
 
Таксите на църковните служби не са променяни от 2007 г. Според представители на Светия Синод обаче тази мярка има социален ефект и не бива са се спекулира само с увеличението на цените.