Максим Ешкенази: Най-ентусиазираната публика е в Пловдив
Максим Ешкенази: Най-ентусиазираната публика е в Пловдив / БГНЕС
Максим Ешкенази: Най-ентусиазираната публика е в Пловдив
66472
Максим Ешкенази: Най-ентусиазираната публика е в Пловдив
  • Максим Ешкенази: Най-ентусиазираната публика е в Пловдив

Поредното издание на Националния фестивал „Фортисимо фест" ще приключи в Пловдив с концерт на Античния театър. Изборът не е случаен, тъй като най-ентусиазираната публика е именно пловдивската, разказа в интервю за Дарик диригентът и създател на фестивала Максим Ешкенази. Той отново залага на програма в три части - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, а за финал ще има съвременна класика. Сред участниците са имената на известния български пианист Людмил Ангелов, който пристига за феста от Испания, а публиката ще види и специално създаденото за събитието произведение за кавал, пиано и оркестър „Между два бряга" на Георги Андреев. Отново ще има откъси от популярни филми - „Извънземното", „Джурасик Парк", „Пианистът", „Властелинът на пръстените", а Ешкенази обещава и изненади.

И тази година турнето "Музика под звездите" протяга ръка към най-малките. Организаторите са създали дарителски сертификат "Подари на българските деца учебен час по класическа музика". Така всеки може да бъде меценат и да помогне на обучителната програма „Фортисимо Клас". Сертификатите са подписани лично от Максим Ешкенази и са на стойност 10 лева. Всеки закупил допринася за организирането на един обучителен час за четвъртокласниците в училище, обясни диригентът. Той допълни, че идването на музикант в класната стая струва поне 50 лева. Размерът на събраните средства и избраните класове и училища ще бъдат публикувани на сайта на Фортисимо фест.

В Пловдив „Фортисимо Клас" вероятно ще започне от следващата година. Причината е, че администрацията на оркестрите в града все още не е прегърнала идеята, посочи Ешкенази. Целта е инструменталистите от Пловдивската филхармония да се включат в класовете, а не да пътуват техни колеги от столицата, например.

Обучителната програма „Фортисимо Клас" се провежда за трета поредна година в 7 града в страната, в над 120 училища, стотици класове и пред хиляди деца. Целта ни е да създадем вкус към различните стилове музика у най-малките и по този начин да ги възпитаваме да бъдат по-добри граждани, обясни диригентът. Да слушам стотици деца как крещят името на Моцарт сякаш са на рок концерт, това ме прави щастлив, каза в заключение Ешкенази.

Концертът „Музика под звездите" е в неделя, 15 септември, от 20,30 часа на Античния театър. Входът е свободен.

Интервюто можете да чуете от прикачения звуков файл.