Майка помага на дъщеря си да търси биологичната си майка
Майка помага на дъщеря си да търси биологичната си майка / netinfo

Осиновено момиче търси упорито своята биологична майка. Със сигурност не е единствената, която иска да открие корените си, хората, които са я заченали и чиито гени носи и най-вече майката, която я е родила и изоставила. Необикновеното в нейната история обаче е, че тя търси биологичната си майка с помощта на жената, която я е отгледала - майка й.

Кремена Чорбаджиева е на 28 години, вече има три деца. Преди 6 години, когато става на 22 г., майка й решава да й каже истината - че е осиновена. И още щом й казва, предлага помощта си да я намерят заедно. Майка й дава съвети за институциите, където може момичето да отиде, за да открие корените си. Помага й също така, като не спестява нищо от истината - разказва й всички свои спомени от родилното, от коментарите на лекарите.

Кремена е родена на 5 септември 1987 г.Това, което знае, е, че е тежала едва 2.3 кг., била е 47 см. и се е родила в 7-мия месец в бургаската болница. Майка й я изоставя веднага след раждането. Кремена е била в кувьоз, а след това е била в Дом майка и дете в Бургас за 4 месеца, откъдето новото й семейство я осиновява.

Биологичната майка на Кремена се казва Радка Гергиева Иванова и е от гр. Бургас, 56 набор. Баща й е неизвестен, тъй като майка й не е била омъжена. Когато тръгва да я търси обаче, се оказва, че това не е лесна работа. Няма и следа от жената, която я е родила. „Само във Фейсбук има 3 600 жени с името Радка Иванова", удивява се тя и разказва, че когато я е родила, биологичната й майка я е кръстила Мария, имала е и друго ЕГН.

„Искам да знам коя съм, откъде съм. Като всеки един човек и аз искам да знам кои са родителите ми и какви са гените ми. Искам да знам и какви са причините да ме изостави. Чудя се дали се сеща на 5 септември, че ме е родила", казва още Кремена Чорбаджиева. Тя уточнява, че й е открита тежка анемия - таласемия, която й е наследствена. Иска да знае и наследствените си болести, не само заради себе си, а и заради децата си.

Засега Кремена Чорбаджиева чака и търси, с помощта на майка си и на цялото си семейство, на всичките си приятели и не само - на всички хора, които са чули историята й. Завела е и дело за разкриване на тайната на осиновяване, което ако спечели, ще може да види и първичния си акт за раждане. А там може би има история и факти, които ще й помогнат да открие биологичната си майка.

Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването

А дотогава осиновеното момиче чака да бъдат приети промени в Семейния кодекс, чрез които ще падне тайната на осиновяването. Поправките в закона са заради неефективния регламент в чл. 105 от Семейния кодекс, който предвижда разкриване на тайната на осиновяването само ако "важни обстоятелства налагат това", така и обаче никъде не е дефинирано какво означава "важни обстоятелства". Във Франция, например, тайната на осиновяването е отпаднала още в далечната 1996 г.

Неправителствени организации, които се борят за правата на осиновените, смятат, че всеки има право да знае корените си, а от тях и наследствени заболявания и превенция срещу възможността да се сключи брак с роднина. От това се опасява и Кремена Чорбаджиева.

Тайната на осиновяването може да отпадне

Над 2 милиона българи са били в ролята на осиновени, осиновители или биологични родители през последните 70 години. Всички те искат да намерят корените си, също като Кремена.