Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването
Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването / снимка: Dariknews.bg, архив
Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването
81050
Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването
  • Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването

Неправителствени организации настояват да отпадне тайната на осиновяването, регламентирана в Семейния кодекс. Всеки осиновен има право да познава биологичния си произход, наличието на братя и сестри или генетични заболявания, обясни пред Дарик Ивелина Стоянова от Националния регистър на търсещи се: „Къде си?”. Организацията е сред инициаторите на форум, който ще се проведе утре и на него ще бъдат представени аргументи за и против тайната на осиновяването.

От неправителствените организации предлагат създаване на звено, което да подкрепя осиновителите при съобщаването на произхода на осиновеното дете и да съдейства за намирането на биологичните родители на детето.

Според сега действащия закон всеки осиновен, навършил 16 години, или неговите осиновители, имат право да поискат информация за произхода, когато важни обстоятелства налагат това. Процедурата е съдебна и понякога отнема месеци, а понякога се стига и до отказ да се даде такава информация.

От неправителствените организации настояват за отпадане на това законово положение и създаване на работна група, която да подготви процедурата по разкриване на тайната на осиновяване. В нея може да присъства специален орган, който да заздравява връзката между осиновител и осиновен, обясни Ивелина Стоянова.

„Предлагаме да е някоя неправителствена организация или тепърва да се създаде такава да помага осиновителите лесно и по най-безболезнения начин да казват на своето дете в определен момент, че е осиновено”, поясни тя.

Другото предложение на организациите е свързано с декларацията, която попълва всеки биологичен родител при отказ от детето си. „Ние предлагаме в тази декларация да има клауза „за” и „против” детето да бъде намерено след като навърши пълнолетие. Т.е. детето да има право да разбере своя биологичен произход и в случай, че биологичната майка е подала в декларацията си „за” да бъде открита, тогава детето ще може да се свърже с нея. Пак предлагаме това звено да направи и тази връзка между биологичната майка и детето”, разясни Стоянова.

На утрешния форум ще бъде представена и позицията на правосъдното министерство.