Любопитни факти за Алфред Нобел
Любопитни факти за Алфред Нобел / Guliver/Getty Images

Първата Нобелова награда за тази година ще бъде обявена утре, на 3 октомври.

Агенция Ройтерс и сайтът nobelprize.org. предлагат любопитни факти за човека, открил динамита - Алфред Нобел, както и за самите награди, които нямаше да са факт без него.

За Алфред Нобел:

- Изобретателят и бизнесмен Алфред Нобел обича да пише пиеси и поезия. Не сключва брак и непрекъснато е в движение. Френският писател Виктор Юго го нарича "най-богатия европейски скитник".

Случайни открития са печелили Нобелова награда

- Живее усамотено и е склонен към депресия. Има навици на аскет, но е щедър домакин. Организира интересни вечери, добър слушател е и е много остроумен.

- Нобел се надява, че разрушителната сила на динамита, който го прави богат, ще помогне да се сложи край на войните.

- Твърди се, че приема тежко, когато прочита собствения си некролог, публикуван по погрешка през 1888 г. от френски вестници, объркали го с брат му. Един от тях излиза със заглавието: "Почина търговецът на смърт".

За наградите:

Алфред Нобел разпорежда в завещанието си, оспорено по-късно от неговите роднини, повечето от оставените от него 31 милиона шведски крони /днес се равняват на около 265 милиона долара/ да бъдат инвестирани в ценни книжа и други източници на приходи, които да бъдат използвани за награди за хора, "които през предишните години са донесли най-голяма полза за човечеството".

Той определя пет категории за наградите - физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Шестата - наградата за икономически науки, е учредена през 1968 г. и се финансира от шведската централна банка.

Източник: БТА