Литературен вестник празнува 20-годишен юбилей
Литературен вестник празнува 20-годишен юбилей / снимка: sxc.hu

Този месец "Литературен вестник" навършва 20 години. Започнал да излиза през 1991-ва като национален седмичник за литература и култура, той със сигурност е единственото периодично издание от такъв характер, появило се след промените и оцеляло до днес. От страниците му са тръгнали вече три поколения автори, чиито представители сега са сред най-известните български писатели. Вестникът винаги е бил отворен за младите, за техните дебюти, но е и работилница за новото в литературата от всички поколения.

От екипа на изданието казват, че за тези 20 години то не се е продало на никоя власт, не се е обвързало с никакви съмнителни извънлитературни каузи. Отбелязват още, че хартията на вестника е евтина, печатът черно-бял, хонорарите за авторите ниски, а редакторите са се отказали от своите, но добавят, че усилието си заслужава.

"Литературен вестник" излиза всяка седмица в обем 16 страници. Основни акценти в него са: новата българска литература, актуалното от световната художествена литература и хуманитаристика, нови прочити на българската класика, насърчаване на дебютите на млади автори, оперативна критика, театър, кино. Освен с абонамент и продажби в по-добрите книжарници и репове, вестникът се разпространява и в интернет на адрес: http://litvestnik.wordpress.com.

За 20-годишния юбилей на "Литературен вестник" можете да чуете повече в предаването "Кой говори" по Дарик. На 14 февруари от 11:00 часа в студиото на Нина Александрова ще гостуват Георги Господинов и Ани Бурова, а Едвин Сугарев ще се включи по телефона, за да си припомни как е изглеждал брой № 1 на вестника.