Кметът на София откри изложбата „Идея минало, идея бъдеще
Кметът на София откри изложбата „Идея минало, идея бъдеще / netinfo

На 28 септември на „Моста на влюбените" бе открита изложбата „Идея минало, идея бъдеще", организирана от новосъздаденото сдружение на водещи архитекти и строителни инженери Societas Urbanum.

Откриването на изложбата уважиха кметът на София г-н Минко Герджиков, главният архитект на столицата Петър Диков, както и много официални лица.

Изложбата „Идея минало, идея бъдеще" е посветена на 130-годишнината от  обявяването на София за столица. На тази изложба софиянци и гостите на града ще могат да видят над 100 фотографии на сгради от стара София, както и съвременните техни аналози или наследници. Паралелното излагане на примери на историческата архитектура е израз на почитта към големите строителни майстори на миналото.

Изложбата съдържа общо 104 табла. От тях 50 са посветени на архитектурата на стара София. Подбрани са изгледи от значителни архитектурни реализации в годините след Освобождението и преди средата на миналия век. Материалите, свързани с тази част на изложбата, са предоставени от архива на Общинско предприятие „Стара София". В останалите 50 табла са представени положителни примери от съвременната архитектура на София от последните 10-15 години. Подбрани са реализации и проекти в процес на реализация, на участници в сдружението, които са оставили своя отпечатък  в силуета на града.

 

Кметът на София откри изложбата Идея минало идея бъдеще"
netinfo