Керамичнa лампа от 3 век намериха в Пловдив
Керамичнa лампа от 3 век намериха в Пловдив / снимки: Дарик Пловдив, Виктор Кадири

Малко керамично кандило са открили археолози тази сутрин при разкопките на северната част на Античния форум на Филипопол, научи Дарик. Става въпрос за предмет, не по-голям от десетина сантиметра, с гравирани мида в средата и цветни орнаменти отстрани, обясни ръководителят на екипа Мая Мартинова. Жителите на древния Филипопол са го пълнили с масло и са го ползвали за осветление, допълни тя.

Част от усилията на археолозите са насочени, към цялостно разкриване на Библиотеката на Филипопол, която се вижда само частично.

При предишните разкопки през 2004-та година са разкрити част от входа, пода и стените на книгохранилището, разказа зам.-ръководителят на обекта Милена Райчева. Предполагаме, че библиотеката е била на два етажа и е разполагала с вентилационна система, която не е позволявала да мухлясат папирусите, допълни тя.

От старта на разкопките, учените откриха керамичен антефикс с изображение на театрална маска, около 20 монети от времето на двамата братя императори Антонин Август - Каракала и Гета Цезар, частично запазен култов съд с релефна украса, парчета мрамор, керамика и кости от дребен рогат добитък. Разкрити бяха и части от римска канализация, включваща водопроводна тръба от олово и зидан тухлен канал за отходни води, както и три кладенеца.

Керамичнa лампа от 3 век намериха в Пловдив
netinfo