Карикатури Живот без тютюнев дим участват в борбата с вредния навик
Карикатури Живот без тютюнев дим участват в борбата с вредния навик / снимкa: Sofia Photo Agency
Изложба с карикатури „Живот без тютюнев дим“ бе представена в Столичната библиотека. Тя включва 55 творби от 48 автора от 19 страни и е организирана от Министерство на здравеопазването и Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Изложбата е обиколила общо 10 града в страната, като за последно е в София. Карикатурите са от фонда на Дома на хумора и сатирата и са събирани от 36 години – от началото на неговото съществуване.

На 20 ноември в Габрово ще бъдат представени и 300 рисунки от ученическия конкурс „Модерен ли си или пушиш?“. Д-р Маша Гавраилова – началник отдел „Опазване на общественото здраве” в МНЗ и координатор на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето каза, че 51 процента от пушачите от 25 до 64 г. са мъже, а 34 процента са жени, според изследване направено през 2007 г. Други изследвания за тютюнопушенето от 1986 година обаче показват, че процентът на пушещите жени е едва 18, за 2001 година – 28 процента, а за 2007 година – 8 процента.

Д-р Гавраилова коментира, че пушенето се отразява на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания – това са най-честите причини за смърт в България, и около 65 процента от смъртните случаи се дължат на тези заболявания.