/ NOVA
На първа линия в борбата с пандемията, в резултат от COVID-19, са лекарите по света, които денонощно водят битка с вируса, за да спасят хиляди човешки животи. Затова журналистът Диана Найденова се среща със зам.-директора на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз- проф. д-р Николай Габровски.

Нова жертва на COVID-19 у нас, 48-годишна жена издъхна в "Пирогов"

Един разговор за първия случай на коронавирус в България, за лекарската работа в условия на неизвестност и за непрестанната борба за живота на интубираните пациенти. Гледайте тази събота в новия епизод на „Карай направо“.

Според проф.д-р Габровски спешните и рестриктивни мерки, предприети от правителството по препоръка на Националния оперативния щаб, са причина за по-умереното разпространение на вируса и по-малкия брой на смъртни случаи в сравнение с други европейски държави, където умират хиляди за ден. Той е категоричен, че докато не се намери бърз и надежден тест не бива да се прибягва до масово тестване на гражданите. Проф. д-р Габровски дава пример с пациент, който е бил в тежко състояние и със симптоми за коронавирус, но е дал отрицателна проба по бързата методология.

498 са случаите на COVID-19 у нас, бебе на 1 година сред заразените

„След толкова много смърт, причинена от коронавируса, мнозина мои колеги, особено в Италия и САЩ, няма да имат сили да продължат да практикуват лекарската професия след като пандемията отмине.“, споделя с горчивина проф.д-р Габровски. „Защото лекарите сме призвани да спасяваме животи, а не да събираме трупове.“

За да намерите отговорите на много въпроси, гледайте „Карай направо“ тази събота, 4 април, веднага след централната емисия новини.