За приноса си в съхранението на българските традиции пекарят Богдан Богданов е признат за „живо човешко съкровище".

Пекарната на Богдан ухае на хрупкава коричка, топла сърцевина и на вдъхновение.

„Този хляб има характер, който аз влагам в него. Много харесвам минимализма и за мен съвършенство е не когато няма какво повече да добавиш, а когато няма какво повече да махнеш", казва в предаването "Здравей България" по Нова телевизия пекарят Богдан.

Затова тук основните съставки са само три - брашно, вода и накрая - сол. Една от тайните - маята, която приготвя сам.

„Една от основните ми грижи е за маята. Когато се занимаваш с хляб, е малко неудобно, когато имаш деца и се наложи да пътуваш, защото маята най-често пътува като домашен любимец с нас", разказва Богдан.

Вековните букови гори в парка „Централен Балкан" влизат в ЮНЕСКО

Преди да избере хляба обаче Богдан е бил... маркетинг специалист.

„Приятно ми е. Мога да си позволя да не съм гладко избръснат всеки ден", шегува се той.

Събира стари и нови знания, от България, от чужбина. Така се ражда неговият хляб, а за труда си майсторът получава признание и от ЮНЕСКО.

„Тревненска школа" е асоцииран член към глобалната училищна мрежа на ЮНЕСКО

„Няма много хора, които да кажат, че правят нещо смислено, които са доволни от това, което правят. Имам съпруга, имам две деца, доволен съм, не знам какво повече е нужно на един човек, за да бъде щастлив", гордо твърди пекарят Богдан Богданов.

Докоснал се до щастието, на дневен ред е следващата мечта.

Източник: Novanews.bg