Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се e приготвял само за Великденските празници. Той символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.
Историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне.
В България козунакът е дошъл XIX век. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
Откога козунакът е част от българската трапеза?
За великденската трапеза в църковните предписания е казано единствено, че трябва да бъде богата, блажна и празнична. Никъде не са споменати нито яйца, нито козунаци, а още по-малко популярните в католико-протестантския свят шоколадови зайци.
Днес козунакът е задължителен за великденската трапеза. С наближаването на Великден трябва във всяка къща да ухае на вкусен козунак.
В своя канал didiskitchen във vbox7.com Диди предлага една много лесна и бърза рецепта за козунак.
Вижте рецептата във видеото