Изложба Живот без тютюнев дим пристига в столицата
Изложба Живот без тютюнев дим пристига в столицата / снимкa: БГНЕС

В Столичната библиотека днес от 15:00 ч. ще бъде открита пътуващата изложба „Живот без тютюнев дим”. Изложбата е част от съвместен проект на Министерството на здравеопазването и Дома на хумора и сатирата в Габрово, осъществяван в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България 2007 – 2010 г.

Подбраната колекция от художествени творби на Дома на хумора и сатирата в Габрово показва 55 карикатури на 48 автори от 19 страни: Армения, Белгия, Бразилия, България, Германия, Египет, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Куба, Полша, Русия, Словакия, Сърбия, Узбекистан, Франция и Чехия. Изложбата бе открита в навечерието на 31 май – Световния ден без тютюнопушене – в габровската Весела къща, а след това гостува и в други градове на страната.

След като обиколи Севлиево, Дряново, Трявна, Ловеч, Плевен, Русе, Силистра и Разград, сега изложбата ще гостува в София.

Наред с изложбата бе обявен и стартът на Национален ученически конкурс за хумористично-сатирични художествени творби на тема „Модерен ли си или пушиш?” В него участват ученици от специализирани училища по изкуства. Одобрените творби ще бъдат представени в изложба в Дома на хумора на 20 ноември – Международния ден без тютюнопушене.