Изложба „Театралните игри на един мъдрец“ за 80-годишнината от рождението на Крикор Азарян
Изложба „Театралните игри на един мъдрец“ за 80-годишнината от рождението на Крикор Азарян / БГНЕС

Изложба „Театралните игри на един мъдрец",посветена на 80- годишнината от рождението на театралния режисьор и педагог Крикор Азарян, ще бъде открита в Градска градина пред Народен театър „Иван Вазов".

Изложбата на открито ще бъде представена на 19 март от 17:30 часа. В нея ще бъдат показани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, личен архив на Крикор Азарян, на Народен театър „Иван Вазов", Театър „Българска армия", Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов", Младежки театър „Николай Бинев".

Чрез документалния архив е съставена визуална картина на сценичния живот на един от водещите режисьори у нас цели четири десетилетия. На отделно пано са представени и 10-те Кокови заповеди относно актьорската професия чрез оригинални ръкописни чернови и печатен вариант.

На финала са представени последните му постановки върху Чехов или т.нар. Триптих - „Чайка" „Три сестри" и „Вишнева градина", където ще се видят и част от режисьорските бележки на Крикор Азарян, които е водил по време на репетиции. Събитието е в подкрепа на Кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 година.