Има ли финансиране за дебютните игрални филми у нас?
Има ли финансиране за дебютните игрални филми у нас? / БГНЕС
Има ли финансиране за дебютните игрални филми у нас?
80151
Има ли финансиране за дебютните игрални филми у нас?
  • Има ли финансиране за дебютните игрални филми у нас?

Продуценти на филма „Спасителят в прахта" се оплакаха, че няма да получат финансиране за лентата, защото според тях директорът на Националния филмов център Павел Васев е решил да ореже тази категория.

Според продуцентката Моника Балчева орязването става за сметка на младите автори, а субсидии ще бъдат дадени на игралните проекти на режисьорите и продуценти с филмография зад гърба си. Според нея доказателство за това е фактът, че Национален филмов център ще подкрепи не три, а цели четири филма. По този начин според Балчева средства за Дебют в игралното кино не остават. Изпълняващият длъжността директор на Центъра Павел Васев разказа за Дарик, че има лимит от 5 милиона лева, които обаче не трябва да бъдат надвишавани.

Според Моника Балчева няма конкретен мотив защо категорията за дебют е отпаднала:

Няма ясен аргумент защо, просто е трябвало да бъдат пуснати четири пълнометражни филма и няма достатъчно пари, това е аргументът. Реално, по закон трябва да бъдат пуснати три пълнометражни и два дебютни филма, тогава би имало пари.

Дори ако погледнем процентно оценките, защото за да могат да бъдат сравнявани, трябва да се гледат оценките процентно, оценката за нашия филм, който се казва „Спасителят в прахта", е 90, 91%, а първият пълнометражен филм е с оценка 89,37%.

Ако оставим настрана тези неща, тук става по-скоро въпрос за едно запитване - защо е взето това решение? Можеше да не обявят сесия за дебютни филми, можеше никой да не си прави труда, защото това е доста сериозен труд - да подготвиш такъв проект".

Изпълняващият длъжността директор на Национален филмов център Павел Васев посочи, че решенията, които е взел, са в съответствие с общия размер на финансовите средства:

Изпълнителният директор издава заповед, с която определя спечелилите конкурса проекти в съответствие с общия размер на финансовите средства, който в случая е 5 млн. лева. Това съм направил аз - четири филма, чиято стойност общо прави 4 460 000 лева, съобразно действащите норми. Това е моето действие. Следващият филм, който би трябвало да бъде класиран от категорията Първи игрален пълнометражен филм с бюджет от 620 000 лева, прехвърля рамката на 5 милиона и по тази причина той не може да бъде включен в заповед. Т.е. аз не съм издал заповед за държавна финансова подкрепа".

Васев посочи, че ако се е класирал и пети филм, много хора щели да проявят претенции към филмовия център:

Ако бях включил първи дебютен игрален филм, щяхме да надхвърлим рамката на 5 милиона. И тогава, сега ви казвам какво би следвало, четири проекта за игрални филми и един за първи игрален филм - стават общо на брой пет. И тогава срещу Националния филмов център се завеждат 36 дела от всички останали, които са отпаднали, защото е изразходван лимитът от 5 милиона".