Идентифицираха останките от потъналия кораб на барон Ротшилд
Идентифицираха останките от потъналия кораб на барон Ротшилд / ThinkStock/Getty Images

Израелски археолози са успели да идентифицират останките на изчезналия кораб на барон Ротшилд, който потъна през втората половина на XIX век, съобщава агенция ТАСС.

Руски водолази откриха останки на древен кораб край Крим

Находката е дело на центъра за морски изследвания "Л. Реканати" към университета в Хайфа. Отломките на кораба, открити на плажа Дор през 1999 година, могат да бъдат идентифицирани като тези на изчезналия кораб на барон Ротшилд. Двумачтовата шхуна е била един от трите кораба, на които са превозвали суровини от Франция за Палестина за завода за стъклени изделия на плажа Тантура. Всички те били повредени и се нуждаели от срочен ремонт. Впоследствие два от морските съдове били продадени, а съдбата на третия остана за дълго време неизвестна.

Откриха сребърно съкровище на дъното на Балтийско море

Учените предполагат, че намерените през 1999 година останки принадлежат именно на него. Тяхната хипотеза се потвърждава от водни разкопки, осъществени през 2008 година. Близо до мястото на корабокрушението били открити следи от бариев сулфат, който се използва за придаване на блясък на стъклените изделия.

Източник: БТА