И НПО скочи срещу промени в закона за културното наследство
И НПО скочи срещу промени в закона за културното наследство / Sofia Photo Agency, архив

Представители на "Форум културно наследство" се обявиха против готвените промени в закона.

Промените в Закона за културното наследство предвиждат намесата в сгради паметници на културата от местно значение да се не се разглеждат вече от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), а от експерти, назначени в общините.
Според арх. Дафина Барфончовска от неправителствената организация целта на вносителите от ГЕРБ е да се усвоят европейски средства, без обаче да се мисли за опазването на паметниците на културата.

Скулптор възрази срещу готвени промени в закона за културното наследство

По думите на арх. Дафина Барфончовска е грешка отговорността за сградите паметници на културата да се прехвърли на общините. Тя описа НИНКН като "обезкървен и съсипан". По думите й от 45 души в Института, в което число влизат администрация и дори чистачки, само 30 човека са тези, които работят като асистенти, като от тях половината работят в изучаването и предварителната обработка на статута на паметниците, другите са в архива, а тези, които се произнасят и изготвят становища по внесени преписки, са не повече от 7-8 души. "И след като беше съкратен Институтът - последното съкращение беше преди два-три месеца, да се говори, че той няма капацитет, е цинично", каза Барфончовска.

От "Форум културно наследство" изразяват твърдото си убеждение, че реформа за оптимизиране дейностите по опазване на недвижимото културно наследство е необходима, но след задълбочен, внимателен и безпристрастен анализ на състоянието на НИНКН, юридическа защита и техническо състояние.

От "Форум културно наследство" се съмняват в независимостта на експертите, които ще бъдат назначавани от общините, ако промените в закона станат факт.