ХІІІ-ти Международен Конвент на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България
ХІІІ-ти Международен Конвент на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България / снимка: Велик Приорат България

На 12-13 ноември в София ще се проведе ХІІІ-тият Международен Конвент на OSMTH Велик Приорат България. На него ще присъства генерал-майор (о.р.) Боб Дисни - Велик Командер на Ордена (оперативен ръководител на Ордена), Великите Приори на Германия, Гърция, Италия, Сърбия и Мексико, както и двама от висшите Магистрални Офицери на Ордена - Генералният Секретар и Великият Маршал. Очакват се още гости - Рицари и Дами - от Великите Приорати на САЩ, Италия, Холандия, Франция, Гърция, Сърбия, Мексико, Румъния, Черна гора, Германия, както и членове на Велик Приорат България от Русия, Украйна и Беларус, където българският Велик Приорат е Ментор.

На 12 ноември в хотел „Кемпински” ще се проведе открит Събор с ритуал на Велик Приорат България. На тържествена церемония, в съответствие с древните обичаи, с хор с църковна музика ще се приемат Рицари и Дами от България, Русия, Украйна, Беларус, Сърбия и Румъния. Ще бъдат създадени две нови Командерии - в Кърджали и Разград, и осветени знамената им. Ще бъде обявено създаването на нови Прецептории на Велик Приорат България - в Смолян, в Габрово и Киев, Украйна, както и създаването на младежка организация във Велик Приорат България.

Ще бъдат въведени в длъжност новоназначените Велики Офицери на Велик Приорат България. С тържествена церемония ще бъдат въведени в длъжност и новоизбраният за втори мандат Велик Приор на Велик Приорат България - генерал-майор (о.р.) Румен Ралчев и Великият Канцлер Асен Янев.

На 13 ноември в сградата на Българския червен кръст ще се проведе ІІ-та Международна среща на Великите Приорати от региона, като на нея ще присъстват Рицари и Дами от България, Гърция, Сърбия, Румъния, Черна гора, Италия и Германия. На тази среща ще се обсъждат опазването и популяризирането на историческите и религиозни паметници в региона; сътрудничеството в областта на познанието; работа с младите хора - членове и приятели на Ордена - опит на Великите Приорати.

Основна за конференцията ще бъдат и поуките от атентатите в Осло. Дискусията по нея се явява продължение на поредицата инициативи на Велик Приорат България в усилията да обедини обществото срещу ксенофобските прояви и липсата на верска и етническа толерантност; за създаване на устойчива гражданска  позиция в обществото, даваща отпор на подобни тенденции и прояви. Целта е да се сподели опита на други държави и се излезе с единна позиция.

Историята на Ордена на Рицарите Тамплиери в България започва през 2002 г., когато първите българи са посветени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия. На 18 август 2008 г. Велик Приорат България е приет за пълноправен член на Ордена на Рицарите Тампплиери на Йерусалим - неправителствена организация със седалище в Женева, със специален консултативен статут към ООН и член на Международното бюро за мир – Нобелови награди. Днес членове на Велик Приорат България участват в комисии в постоянните представителства на Ордена към ООН - в Женева, Виена и Ню Йорк. Членове на Велик Приорат България са изявени и достойни християни - българи, руснаци и украинци, доказали се в обществото. Основните цели на Ордена са подпомагане на християни в беда и интелектуална благотворителност; намаляване на напрежението на верска основа чрез контакти между различните вероизповедания; взаимопомощ. Велик Приор на Ордена у нас е генерал-майор (о.р.) Румен Ралчев.