/ Thinkstock/Getty Images
Голяма Задушница
92576
Голяма Задушница
  • Голяма Задушница
Днес отбелязваме първата Голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. В София до гробищните паркове ще бъде осигурен допълнителен транспорт.
 
На Голяма Задушница се приготвят варено, подсладено жито, хляб и вино.
 
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
 
Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
 
Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.
 
Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.
 
Голяма Задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни.
 
От Столична община информират, че за улеснение на столичани, в София днес се разкриват допълнителни линии на градския транспорт:
 
"Пуска се временна трамвайна линия по маршрута от ж.к. "Борово" до кв. "Орландовци". Предвижда се и разкриването на временни линии - 83А, 108А, 79А, 18А, 86А, 90А, които ще осигуряват съответно допълнителен транспорт към всички гробищни паркове. Ще бъдат осигурени евакуационни автомобили, които при струпване на много коли с неправилно паркиране ще бъдат репатрирани в района на гробищните паркове", каза Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.
 
В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост.