Гена Димитрова от А до Я
Гена Димитрова от А до Я / netinfo
Гена Димитрова от А до Я
59475
Гена Димитрова от А до Я
  • Гена Димитрова от А до Я

Ден преди концерта си в София световноизвестният оперен певец Хосе Карерас ще се включи в представянето на нова книга за Гена Димитрова. Премиерата на "Гена Димитрова от А до Я" ще е в неделя в Националната опера. Испанският тенор и българското сопрано се запознават през 1972 година и остават приятели до смъртта на певицата през 2005 година.

Книгата за нея, която е базирана на сериозно проучване на личния й архив, е дело на журналиста Димитър Сотиров. Той работи по изданието около година и половина.

Дългогодишно приятелство свързва Димитър с Гена Димитрова. Затова и, по думите му, книгата за нея се оказва много по-трудно занимание, отколкото е очаквал. За да бъде изданието максимално изчерпателно, журналистът проучва архивите на "Метрополитън опера" в Ню Йорк, Миланската "Ла Скала", "Театро Реджо" в Парма. Събира спомени на колеги и приятели на сопраното - Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Мирела Френи, Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Гюзелев.

Историята на Гена Димитрова е разказана в 30 глави. Някои от тях съдържат малко известни факти, разкри в предаването "Купон на Изток от Рая" по Дарик Димитър Сотиров. Той каза: "Жената, която на 28 години вече е звезда, до деветата си година е расла на газеник, защото в родното й село не имало електричество. На 18 години тя за първи път гледа опера, а на 28 вече е звезда. С нея се случва чудо, цялата й кариера е едно чудо. Затова и с особена радост и вълнение публикувах писмото, което тя пише десетина дни след историческата премиера на "Турандот" на сцената на "Ла Скала". Става дума за постановката на Дзефирели, догодина ще празнуваме 30 години от нея. Тя пише: "Най-после се състоя дълго сънуваното пеене в "Ла Скала". Представете си какво влага тя в тези няколко думички".

За личността на Гена Димитрова журналистът призна: "Толкова многостранен талант и многостранна личност не бях срещал, докато не се запознах с нея. И в същото време, колкото и да звучи парадоксално, тя е останала вярна на себе си от първия си ден, буквално до последния си. Това е нещо наистина уникално. Да успееш да се опазиш да останеш същия".

Освен много истории за живота на Гена Димитрова в новата книга за нея има и стотици снимки. Част от луксозното издание е и диск с изпълнения на оперната певица.