"Когато мисля за живота си, се чудя, че всичко това е било. То е като в приказките: имало едно време едно бедно момиченце, имало някога една млада жена, имало една актриса. Имало някога един горчив и същевременно прекрасен живот. Всичко си струваше", пише киноиконата София Лорен в своята автобиографична книга "Вчера, днес, утре. Моят живот".

София Лорен на 80 години

София Вилани Шиколоне е родена на 20 септември 1934 г в Рим, но израства в предградията на Неапол, отгледана единствено от майка си. тя е извънбрачно дете с нерадостно и бедно детство. Момичето е толкова слабо, че съучениците й я наричат "малката пръчка". На 14 години обаче, като че ли за една нощ, Лорен се разхубавява и от крехко дете се превръща в красива и изкусителна жена. "Беше удоволствие дори само да се разхождам по улицата" казва актрисата по повод внезапната си физическа промяна. Същата година Лорен печели второ място в конкурс за красота и малка сума пари.

Майка й я окуражава да отиде в Рим, за да бъде забелязана. На 16 г. тя пристига в столицата, а след нея и сестра й Анна Мария. След като печели конкурси за красота, София попада в света на киното, където получава няколко малки роли под псевдонима София Ладзаро.

София Ладзаро става София Лорен през 1952 г. по време на снимките на "Африка под моретата", след като е наречена така от продуцента на филма. Това е стартът на кариерата й.

Следват поредица от филми  с Парамаунт Пикчърс, които превръщат София в международна звезда. През 1957 г. актрисата се снима в "Гордостта и страстта" като си партнира с Кари Грант и Франк Синатра. В това време София е замесена в любовен триъгълник, като едновременно Грант и италианският филмов продуцент Карло Понти, бъдещият съпруг на Лорен, заявяват любовта си към нея. Тя избира Понти, който е два пъти по-възрастен от нея. Бракът им обаче остава един от малкото успешни сред връзките на знаменитостите. София и Карло са щастливо женени над 50 години до неговата смърт през 2007 година.

Фатална жена или просто София Лорен (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
През 1960 г. Лорен прави една от най-добрите си и значими роли в италианския филм "Две жени", развиващ се в опустушения от Втората световна война Рим. За ролята си София печели Оскар за най-добра женска роля, като тя е първата актриса, която печели Оскар за чуждоезичен филм. Също така печели и 22 международни награди.
Фатална жена или просто София Лорен (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Ексклузивно интервю със сестрата на София Лорен в „Преди обед"

През 60-те години София продължава да се снима в италиански, американски и френски филми, затвърждавайки статута си на една от най-великите международни филмови звезди на своето поколение. Сред най-успешните филми на актрисата са и "Вчера, днес и утре" от 1963-та, както и "Брак по италиански" от 1964-та, за който София е номинирана за Оскар.

София Лорен се връща да живее в Италия през 70-те години и прекарва повече от десетилетие, докато се снима в популярни италиански ленти. Тогава ражда двамата си сина - Карло Понти младши през 1968 година и Едуардо през 1973 година.

София Лорен е легенда с над 100 филма зад гърба си, но тя е все така вярна на скромните си италиански корени. Веднъж един режисьор казва за нея "София е може би единствената филмова звезда, която никога не е забравила откъде е дошла".

Виж София Лорен в София, разгледай живота й

Днес София Лорен продължава да вижда света като място, заобиколено от красота.

А нейните красиви и страстни героини продължават да привличат киноманите.

Снимки: Guliver/Getty Images