Писма от Антарктида
Писма от Антарктида / NOVA
Музиката към филма е на младия композитор Александър Костов
“Последната песен” - една от най-личните композиции на Владимир Ампов – Графа, посветена на майка му, звучи на финала на новия български филм “Писма от Антарктида”, който излиза по кината на 11 октомври. С емоционалния си заряд и дълбоки послания тя хармонира с основната тема на лентата – силата на майчината любов.

“Филмът и песента се намериха почти съдбовно. Ние се свързахме с Графа със запитване за подходящо парче, а те тъкмо мастерираха “Последната песен”. Изключително благодарни сме му, че реши да я сподели с нас и зрителите. Така преживяването на финала е още по-силно.”, разказва режисьорът Станислав Дончев. “Музиката е изключително важен елемент в “Писма от Антарктида” и това се усеща особено силно в критичните моменти. Щастливи сме, че отново имахме възможност да работим с един от най-обещаващите композитори на филмова музика у нас – Александър Костов.”, допълни той.

За лентата Александър Костов композира общо 40 минути, които са записани студийно от Sofia Session Studio. Авторът има опит в създаването на музика за игрални, документални и късометражни филми, сред които „Корпус за бързо реагиране“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“, SMART Коледа, „Блян за щастие“, „Падаща Звезда“. За късометражния „Кайн“ печели награда за най-добра филмова музика на фестивала „New Wave”. Като част от екипа на Four For Music Ltd. работи и по проекти на една от водещите продуцентски компании за филмова музика в Холивуд - Two Steps From Hell, свързани със заглавия като Интерстелар, Хари Потър, Карибски пирати и X-Men.

Видео от процеса на запис на музиката към “Писма от Антарктида” можете да видите тук.

Още за “Писма от Антарктида”

Филмът разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна между тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и колети. Остава да разберем ще намери ли смелост Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата извън контрол, през какво ще преминат двамата и ще й прости ли детето.

В “Писма от антарктида” ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад проекта стои и голяма част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета”, който се нареди сред най-гледаните нови български филми. Режисьор е Станислав Дончев („Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“).

Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които миналата година спечелиха награда “Златна роза” именно с “Дъвка за балончета”. “Писма от Антарктида” отново започва с тяхната работа и селектирането на сценария в един от най-престижните форуми за сценарии в Европа – Скриптийст, който се провежда в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е познат и с работата си по популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z”, “Денят на бащата” и др.

Преди броени дни с работата си за филма операторът Мартин Димитров спечели специалната награда на 9-тия международен фестивал за операторско майсторство “Златно око” в Тбилиси.

Част от снимките на “Писма от Антарктида” наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

“Филмът поставя много въпроси - могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?”, обяснява режисьорът Станислав Дончев. “Надяваме се публиката отново да ни гласува доверие, защото въпреки драматичната история вярваме, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова надежда.”, допълни той.
Продуценти на филма са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. “Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” от 11 октомври.

Писма от Антарктида” е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Трейлъра на “Писма от Антарктида” можете да гледате тук.