Думите, с които ще запомним Тодор Живков
Думите, с които ще запомним Тодор Живков / Guliver/Getty Images
Думите, с които ще запомним Тодор Живков
89451
Думите, с които ще запомним Тодор Живков
Думите, с които ще запомним Тодор Живков
  • Думите, с които ще запомним Тодор Живков
  • Думите, с които ще запомним Тодор Живков

Преди 105 години, на 7 септември 1911 година, в Правец - тогавашно Царство България, е роден бай Тошо или Тато, както по-честно е наричан Тодор Живков.

Той управлява България повече от 30 години, а мненията за това време са в двете крайности.

Разказът на бивш агент на ДС за срещата между Тодор Живков и Горбачов

Един от спорните въпроси, който носи след себе си немалки последствия, е Възродителният процес. Той започва през 1984-а година, с което около 850 000 мюсюлмани са накарани да променят имената си. Освен това се забранява честването на основните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, говоренето на турски език и традициите, свързани със сватби и погребални ритуали.

През 1989-а близо 360 000 души се изселват от страната. Събитието придобива известност като „Голямата екскурзия".

Освен със спорни въпроси и критики, управлението на Тодор Живков ражда редица бисери. Един от най-известните е:

„Тази година - завод за полупроводници. Догодина - за цели проводници!" - при откриване на завод за полупроводници в Ботевград.

10 ноември: На пленум на ЦК на БКП е приета оставката на Тодор Живков

Други намират място в съвременни песни и често биват цитирани по един или друг повод:

"Всеки ден, всеки час навсякъде има матриал".

"Позволете ми от името на моите другари и от мое име най-сърдечно, по приятелски, по братски, да ви приветствам по случай традиционния голям празник на българското студентство - 8-и март... и да ви пожелая успех във вашата работа, да овладявате науката, да се изграждате достойни патриоти и борци за делото на социализма и комунизма, за делото на нашето мило отечество - Народна република България".

„Времето е ваше, но всичко друго е наше".

"Ние трябва да направим коренен поврат - на 360 градуса".

История, която дълго ще помним, е за леките жени в дирекция на полицията:

"Когато ме разкарваха от килията до дежурната, един ден ми направи впечатление, че много жени имаше там по стълбите. Всички ме гледаха тъй като аз съм с белезници, арестант. Гледам ги - начервени и пр. По-късно разбрах, че това са подбрани проститутки и регулярно в дирекция на полицията и по-специално - в политически отдел, където бях в следствие, се снабдяват с проститутки и успокояват своите страсти".

Както и решаването на проблеми... с пари:

"Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари, бе! Щом немаш пари, какво ще решиш ти, бе? Ти нямаш право да решаваш!... А ти ще отидеш да взимаш решение? Ти немаш пари, па ще се измъкнеш след това".

По повод 105-а годишнина от рождението на Тодор Живков в Историческия музей на родния му град Правец днес беше представена колекция от подаръци, които Живков е получавал. За тях разказа Татяна Борисова, директор на музея:

"В този музеен комплекс сме изложили колекцията подаръци, получавани от него. Не всичко можем да покажем в експозициите. Предимно това са картини от страни от цял свят. Прие се много добре".

По традиция, жителите и гостите на Правец отбелязаха годишнината от рождението на Тато с възпоменателно честване. Пред паметника на Живков се събраха негови близки и привърженици, сред които беше и внукът му - Тодор Славков.