Детската порнография в интернет е намаляла
Детската порнография в интернет е намаляла / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Детската порнография в интернет е намаляла
49913
Детската порнография в интернет е намаляла
  • Детската порнография в интернет е намаляла

Намалява детската порнография в интернет, но за сметка на това се увеличават онлайн расизмът и ксенофобията, както и агресията в мрежата. Това обясни пред Дарик Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет по повод Международния ден за безопасен интернет, който отбелязваме за пети пореден път в нашата страна.

Тази година мотото на деня е „Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и безопасно." Акцентът този път е поставен върху необходимостта от общуване между различните поколения, което според експерти е най-сигурната защита на децата във виртуалния свят.

С три детски пиеси на тема „Да открием дигиталния свят заедно и безопасно" бе отбелязан Международния ден за безопасен интернет в столичния куклен театър.

"Сега сме на финалния етап, при който се разбра, че защитата на децата онлайн е част от един възпитателен процес за правилно поведение. От днес започва една половин годишна кампания във всички страни от ЕС, в която с работа по училища, работа с родители, ще се опитаме да обясняваме, че децата може да са добри компютърни специалисти, но им липсва житейският опит, който да позволи да усетят навреме опасността и риска и да се предпазят от него", коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет към Фондация „Приложни изследвания и комуникации".

Според него броят на откритите сайтове, които разпространяват детска порнография, е намалял драстично.

"Тази опасност понамаля, но за сметка на това започнаха много да се покачват сигналите за онлайн расизъм и ксенофобия, за насилие между самите деца, т.нар. онлайн тормоз, което е тревожно. Агресията в интернет е най-голямата ни тревога. В България е главно срещу ромското и турското малцинство", допълни Георги Апостолов.

Международният ден за безопасен интернет започва като инициатива на Европейската комисия преди девет години, като до момента той се отбелязва от над 70 държави на всички континенти.