Децата в Русе са чели най-много и през това лято
Децата в Русе са чели най-много и през това лято / снимка: DarikNews.bg, архив

Децата в Русе са прочели най-много книги и през това лято, сочат данните от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене 2013”, организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg и Столичната библиотека. Така Русе се превръща за втора поредна година в най-четящия град с 20%, като се съпостави броят на прочетени книги с броя на децата от съответното населено място.

На второ място е Пловдив с 6% активност, а Пазарджик и София се подреждат на трето - с по 5%.

В категорията „Най-четящо училище” наградата получава СОУ „Александър Иванов-Чапай” в град Белово с 2398 прочетени книги през това лято. След него са ОМГ „Академик Кирил Попов” в Пловдив и СОУ „Христо Ботев” в Русе.

В периода 1 юни - 15 септември, над 8200 деца са се включили в кампанията „Забавното лятно четене”. За лятната кампания през тази година повече от 1700 нови малки читатели са направили своя регистрация в онлайн-читателския дневник на Az-deteto.bg. Резултатите показват ръст на броя на четящите деца и по-голям интерес към инициативата.

Призът „Най-четящо дете” през тази година е за Вяра Младенова (13 г.), която през миналата година стана трета в класацията. Веднага след нея се нареждат Калоян Радославов (11 г.) от Русе и Поля Какалова (10 г.) от Благоевград. Град Гоце Делчев получава специален приз за активно участие в кампанията на „Забавното лятно четене” през 2013 г. Тази награда се дава за първи път от организаторите за по-малките градове, които се отличат в проекта.

„Забавното лятно четене” цели да насърчи четенето сред децата по забавен и интересен за тях начин. В рамките на инициативата се правят ежегодни мащабни кампании през месеците на лятната ваканция на учениците. Тя е насочена към всички деца в България на възраст между 6 и 14 години и техните родители.