Бомбардировач
Бомбардировач / БГНЕС, архив
Бизнесмен си купи съветски бомбардировач и го вложи в двора си. Иво Табаков от Велико Търново плати 50 000 лева за СУ-22 М4.

„Този съветски щурмовик и бомбардировач е с борден номер 410 във въздухоплавателната администрация на България. Бил е в базата край Балчик съвсем доскоро, след което е разглобен и транспортиран до Граф Игнатиево.”, разказа за Дарик бизнесменът.
 

Бомбардировач край Прохода на Републиката

Публикувахте от Новините на NOVA в 16 октомври 2017 г.
Табаков вече притежава автентичен СУ-22 М4 – една от гордостите на съветската военна индустрия. След половин година събиране на частите вече е спусната с кран в комплекса на бизнесмена край старата столица.

"Аз съм любител пилот и фирмата ми е свързана с транспортна дейност. Реших да си направя някакво хоби, където да избивам стреса и реших да го направя с това, което ми е най-тежко и страшно - с летенето. Купих си летящ самолет и нещо се отключи в мен. Започнах да купувам самолети", обясни Табаков.

Следващата мечта на Табаков е за покупката на трети самолет. "Последната ми спирка смятам да взема Ту-154. Този самолет ще бъде направен като атракция ресторант. Всеки самолет ще има нещо, което да носи в себе си. Първият самолет ще бъде с монитори, които ще показват каква е авиониката и електрониката на един самолет съвременен и който иска може да влезе вътре и да му бъде показано. Вторият самолет ще показва какво е притежавала България", обясни още той.

Табаков дори има идеята да предложи на всички посетители на комплекса му да оставят символична сума, за да разгледат емблематичните експонати, а събраната сума да отива за благотворителност.