Българската общност в Хесен се включи в кампания за помощ на болно българче
Българската общност в Хесен се включи в кампания за помощ на болно българче / снимка: БГНЕС, архив

Българската общност в германската провинция Хесен се включи в гражданската кампания "Да помогнем на Ники Банков да живее", информира БТА. Германо-българското дружество в Дармщад (Хесен) уведоми всички свои членове и сънародници в Германия, че се присъединява към събирането на средства, необходими за присаждане на стволови клетки на 10-годишния Николай Банков от село Граф Игнатиево, Пловдивско. Сънародниците ни са впечатлени от стоицизма, с който родителите на пострадалия при злополука Ники се борят за връщането му към живот след месеци на кома и последвали възстановителни процедури.

Дружеството ще отдели 30 процента от постъпленията си от Коледното тържество за лечението на Ники Банков. Ще се приемат и лични дарения, които ще бъдат внесени по банковата сметка за лечението на детето.

Набирането на средства за Николай Банков е поредната от редица кампании, в които българите от Хесен се включват. Съпричастни към хора, изпаднали в беда, те са събирали средства за детски и старчески домове в България. Те са и сред постоянните и щедри дарители за училища и църкви на българската общност в Сърбия.