Българите в Северна България най-много се отдават на пороци
Българите в Северна България най-много се отдават на пороци / снимка: БГНЕС

Най-много пушат и пият българите от населените места в Северен централен и Северен западен район, сочат данните на националната статистика. В Северозападна България живеят и най-много хора с наднормено тегло.

Най-малко перничани страдат от наднормено тегло, показват данните от европейското здравно интервю, проведено в България.

Евелин Йорданова от статистическата служба: „По-висок от средния за страната е относителният дял на лицата с наднормено тегло в 15 от областите. Най-голям е делът в Монтана - 63,9 процента, следват Габрово и Видин.

Съвсем близо до Перник е София, където данните са съвсем различни, обяснява Хинка Денкова, началник на отдел „Здравна статистика":

„Мъжете са по-тежки, на осмо място сред най-тежките мъже в страната и на 17 място по отношение на жените".

Нито веднъж през 2008 г. не са употребявали алкохол 34,4 на сто от хората в Югоизточен район. В същото време - в централната и западната част на Северна България живеят хората, които имат най-много вредни навици.

„Най-голям е делът на пушачите сред мъжете в област Силистра - 71,2 процента, в Перник и Видин, а сред жените в Шумен - 38,6 процента, във Велико Търново и Силистра".

През 2008 г. са хоспитализирани 24 на 100 души от населението. Много хора обаче са пренебрегнали препоръката на лекар да постъпят в болница. Водеща причина за непроведено болнично лечение в абсолютно всички статистически райони е заради това, че хората не могат да си го позволят.

11.6% от българите пък са пренебрегнали консултацията, препоръчана от лекар.
Подобно е отношението и към профилактиката. Едва 13.0% от анкетираните в страната някога са се ваксинирали против грип.