България през погледа на нашите деца в чужбина
България през погледа на нашите деца в чужбина / netinfo

Това е една любопитна изложба в галерия „Средец” на Министерство на културата. Там вече са подредени 29 рисунки на български деца, които обаче живеят в чужбина. Най-общо казано това е тяхната представа за България, само че от километри разстояние. Всички те са участвали в конкурса „България в моите мечти” организиран от Агенцията за българите в чужбина и подкрепен от ръководеното от Стефан Данаилов министерство.

Тази година в конкурса „България в моите мечти” са участвали повече от 440 българчета, живеещи в най-различни краища на света – от Германия, Франция, Испания до Казахстан, Сирия и Кувейт. Председател на журито избрал 29-те рисунки, изложени в галерия „Средец”, е художникът Румен Статков.

„Многообразието беше огромно, но нашата цел или желание винаги е било да поощрим и да дадем награда на онова дете, което е взело молива и само е нарисувало нещо, което е много близо до България. Много от децата рисуват картата на България и вътре се опитват да пресъздадат част от историята, част от природата. Те искат всичко, което са чували или знаят да пресъздадат, то пък е много сложно и невъзможно. Макар и малки има някои деца, които могат така да те изненадат, "да те уцелят в десятката" и да направят нещо, което не е професионално като художници, които са проучили материали, бои, платна, но идеята им е точно в десятката. Много е важна идеята”, каза Румен Статков.

Жаклин Петрова: Живея в Испания, Мадрид.

Какво представлява твоята рисунка, с която спечели конкурса?

Улици с къщи и дървета, и коли.

От къде си тук в България?

От Ямбол.

Това ямболски улици ли са тук на рисунката?

Не. От София.

Стефан Капчев: Уча в София, в Приложни изкуства. Една година съм бил в Белгия в училище за рекламна графика. За моята рисунка събрах малко исторически неща. Нарисувах Вазов, Райна Княгиня – тези неща са събрани малко като колаж.

България през твоя поглед е България от преди много години?

Да, за да се запази българската история и нищо да не се забрави.

Кристиян: Живея в Германия, Хамбург.

От колко време си там?

Аз съм там от десет години.

С какво участваш в конкурса?

С рисунка на дърво. Нарисувах къща на морето и лодка.

Обикновено колко често си идваш в България?

Всяко лято.

Когато си там мъчно ли ти е за тук и съответно обратното?

Мъчно ми е за тук, в Германия е много студено, тук е топло. Днес не много, но е топло.

Рисунките на нашите деца, живеещи извън България можете да разгледате до 21 юли. Галерия „Средец” се намира на столичния бул. "Александър Стамболийски" 17.