Бойкот на плащането на данъци в Пловдив заради леда по улиците?
Бойкот на плащането на данъци в Пловдив заради леда по улиците? / netinfo

Пловдивчани имат пълно основание да бойкотират плащането на местни данъци и такси, ако общината не вземе мерки да направи улиците безопасни, освен проходими, след един нормален снеговалеж. Това заяви в интервю за Дарик адвокат Михаил Екимджиев.

Асоциацията за правна евроинтеграция и защита на човешките права инициира изграждането на граждански комитети за натиск срещу институциите и за търсене на отговорност за престъпното им бездействие по чистенето на снега. Според Екимджиев зад неефективната работа на комуналните фирми и слабия контрол от страна на властите върху концесионерите прозират корупционни практики и шуробаджанащица при възлагането на поръчките за снегопочистване. Юристите от асоциацията вече подготвят иск срещу властите на софийско семейство, бедствало повече от 10 часа в района на Петолъчката на 3 януари.

Утре юристите ще сезират с отворено писмо Апелативния прокурор на Пловдив за несвършената работа на комуналните фирми. Копие от него ще бъде изпратено и на кмета Славчо Атанасов. Ако до няколко дни няма видим резултат, ще призовем пловдивчани към гражданско неподчинение и неплащане на налозите, предупреди Екимджиев. Според него това не е анархизъм, а реципрочна мярка на нарушаването на обществения договор от страна на общината и държавата.