Райна Кабаиванска
Райна Кабаиванска
Четири представления на операта “Бохеми” с артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъдат представени на сцената на Софийската опера в средата на декември.

Премиерната дата е 15-ти декември, денят в който Кабаиванска празнува рожден ден. Проектът е подкрепен от фондация Modena Belcanto и от фонд “Райна Кабаиванска” в Нов български университет.

Част от солистите за “Бохеми” ще бъдат избрани на 8-ми септември, когато ще се проведе прослушването на кандидатите за предстоящия XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от НБУ, както и по време на самия майсторски клас. Той ще се проведе в зала “България” и ще завърши с тържествен Галаконцерт на лауреатите на 2-ри октомври със Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.

На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и Галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия.
 
Досега в майсторските класове на Райна Кабаиванска са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова - са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в НБУ.
 
Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 и се реализира с медийната подкрепа на Новините на NOVA.