БАН е домакин на патриотична вечер за проф. Марко Семов
БАН е домакин на патриотична вечер за проф. Марко Семов / снимка: БГНЕС, архив
БАН е домакин на патриотична вечер за проф. Марко Семов
61578
БАН е домакин на патриотична вечер за проф. Марко Семов
  • БАН е домакин на патриотична вечер за проф. Марко Семов

В 18.00 ч. в Големия салон на Българската академия на науките ще се проведе патриотична вечер, посветена на големия писател и учен професор Марко Семов. Програмата се осъществява по повод 6-годишнината от раздялата с общественика. За пети пореден път на тази дата ще бъде връчена наградата за ярко присъствие в духовния живот на нацията „Проф. Марко Семов", като носителят й тази година е българският театрален и кино режисьор Людмил Стайков.

Цялата вечер ще се впише и в рамките на 140-годишнината от гибелта на Васил Левски, обяви доцент д-р Атанас Семов, син на общественика Марко Семов. „Ще си спомним за творческия ентусиазъм и патриотичния дух на Марко Семов. Ще бъде представен новия том от събраните му съчинения, статии и есета, изследвания за българската народопсихология. Много ценни изследвания за това какви сме били, какви сме и накъде отиваме. Включена е и книгата „Добродетелите на българина", която е хубаво да бъде препрочитана. Било от хора, които имат намерение да управляват, било от тези, които си избират управляващите", обясни той.

„Защото е много важно да знаем каква може да бъде силата ни в Европа. а той беше убеден, че ние можем да бъдем пълноценен европейски народ, ако запазим националната си идентичност и ако ценим можещите си хора", допълни синът на професора.

Входът е свободен, а програмата ще води големият български актьор Руси Чанев.

Досегашни носители на наградата за ярко присъствие в духовния живот на нацията „Проф. Марко Семов" са поетът Недялко Йорданов, журналистът Тошо Тошев, историкът проф. Дойно Дойнов и създателят на Класическата гимназия Гергина Тончева.