Анимацията Рататуй грабна 10 награди Ани
Анимацията Рататуй грабна 10 награди Ани / netinfo

Плъхът гастроном от анимационната история "Рататуй" на "Дисни-Пиксар" получи десет приза от годишните награди "Ани" за постижения във филмовата и телевизионната анимация, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той бе обявен за най-добър анимационен филм, преборвайки се "История с пчели" на "Дриймуъркс", "Всички на сърф" на "Сони пикчърс", "Персеполис" на "Сони пикчърс класикс" и "Семейство Симпсън: Филмът" на "Туентиът сенчъри фокс".

"Рататуй" взе приза за сценарий и режисура на Брад Бърд, за най-добро актьорско озвучаване от Иън Холм, за най-добре анимиран герой, за музика, за разкадровка, за дизайн на продукцията и дори за най-добра анимационна видеоигра.

Наградите "Ани" се присъждат от Международната асоциация за анимационни филми. Категорията анимация бе включена в списъка на "Оскар"-ите през 2001 г. и всяка година оттогава носителят на "Ани" за най-добър анимационен филм печели и най-престижното отличие в света на киното, с изключение на миналата година, когато "Ани" бе присъдена на филмът "Колите", а "Оскар"-а в категория анимация спечели "Весели крачета".