Англичанки учат наши занаяти в „Етъра
Англичанки учат наши занаяти в „Етъра / netinfo

Четири студентки от Англия и от Шотландия са започнали обучение в изучаването на български народни занаяти. Те тъкат колани, боядисват тъкани с растителни багрила, плетат изделия от царевична шума, приготвят обредни хлябове. Това съобщиха от етнографския музей.

От девет години за лятна практика в комплекса "Етър" идват английски студенти или колежани, които искат да усвоят уменията на българските майстори на народни художествени занаяти. Практиката е с продължителност една или две седмици и е по проекта за професионално обучение, според който млади хора усвояват традиционни занаятчийски практики и ги прилагат в съвременното изкуство. Проектът е администриран от английска неправителствена организация, която осъществява обмен в България и Полша.

Обучението на студентките съвпада с 13-то издание на Международния панира на народните занаяти и те ще демонстрират на открито придобитите в България умения. Изделията им ще се продават с благотворителна цел.

След завършване на обучението студентите ще получат документ от етнографския комплекс "Етър" - така наречения Сертификат за постижение, който ще удостовери, че са вложили старание и упоритост в усвояването на уменията на българските възрожденски майстори.

Други новини от Габрово