64 000 мюсюлмани в Благоевградско празнуват Курбан байрам
64 000 мюсюлмани в Благоевградско празнуват Курбан байрам / Любима Калпачка, Дарик Благоевград - архив
64 хиляди мюсюлмани в Благоевградско празнуват Курбан байрам
67330
64 хиляди мюсюлмани в Благоевградско празнуват Курбан байрам
  • 64 хиляди мюсюлмани в Благоевградско празнуват Курбан байрам

64 000 са мюсюлманите в Благоевградска област, които празнуват Курбан байрам. Честването на религиозния празник започна със сутрешен намаз (молитва) в джамиите.

"Нека всеки, който има възможност, да не пропуска да даде курбан, тъй като това е празник на жертвоприношението. Когато принесем в жертва животно, трябва да знаем, че трябва да жертваме и от нашето его и себелюбие, от всичко, което ни пречи дa бъдем добри, да бъдем човеци преди всичко". Това заяви в интервю за Дарик районният мюфтия Айдън Мохамед.

Той подчерта, че курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите. Освен жертвоприношението според традицията по-младите търсят прошка от по-възрастните.

По време на празничните дни мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество. "Нека превърнем Курбан байрам и в празник на бежанците от Сирия. Нека помогнем с каквото можем на нуждаещите се. Нека бъдем по-добри", призова Айдън Мохамед.

Други новини от Благоевград