45% от избирателите ще гласуват на евроизборите според МБМД
45% от избирателите ще гласуват на евроизборите според МБМД / netinfo

45 на сто от избирателите ще гласуват на евроизборите на 20 май. Това показва изследване на агенция МБМД, проведено в края на април и началото на май. Според резултатите от него най-сериозен спад в доверието към себе си бележи кметът на София Бойко Борисов.

Изборната активност ще е между 40 и 50 на сто. Според 65% от анкетираните евроизборите са много важни за страната. Директорът на МБМД Мира Янова подчерта, че корупционният скандал между енергийния министър Румен Овчаров и директора на националното следствие Ангел Александров не се е отразило чувствително на БСП и симпатизантите на партията. От скандала най-много е спечелила партия „Атака” според Янова.

От агенцията прогнозират 5 евромандата за Платформа Европейски социалисти, 4 или 5 за ГЕРБ, 3 или 4 за ДПС, 2 или 3 мандата за „Атака”, 1-2 за НДСВ и едно място в европарламента за СДС. Според резултатите от тест с бюлетина за евросоциалистите ще гласуват със сигурност 28, 7%, за ГЕРБ 20,4%, за „Атака” 13,1%, за ДПС 15,3, за НДСВ 6,2, за СДС 4%.

Ако сега се проведат парламентарни избори БСП ще има 21% от гласовете, ГЕРБ около 19 на сто, за ДПС ще гласуват 8%, за НДСВ 5%, за СДС около 4 на сто.

Спад в доверието към политиците бележи МБМД. Към президента Георги Първанов то е спаднало от 64 на 55 на сто, към премиера Сергей Станишев от 29 на 25%, към Ахмед Доган от 14 на 13%, а Волен Сидеров запазва доверие от 15 на сто. Енергийният министър Румен Овчаров е намалил доверието към себе си от 14 на 12 на сто. Най-сериозен спад в доверието обаче, отбелязва кметът на София Бойко Борисов – от 63% преди месец на 47 на сто сега.