2,2 млн. лева събрала „Българската Коледа
2,2 млн. лева събрала „Българската Коледа / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
2,2 млн. лева събрала „Българската Коледа"
25971
2,2 млн. лева събрала „Българската Коледа"
  • 2,2 млн. лева събрала „Българската Коледа"

Над 2,2 млн. лева са събраните средства от тазгодишната кампания на „Българската Коледа". Това заяви президентът Георги Първанов, който е патрон на инициативата. По думите му сумата е достойна, имайки предвид, че се намираме в условия на икономическа криза.

Първанов обаче отбеляза, че кампанията не може да замести държавата, която не бива да гледа на здравето като на стока. Той допълни, че здравната реформа трябва да осигурява здравеопазване за всички и за всеки. „Не може системата на здравеопазването да се преструктурира единствено на базата на финансовите критерии, трябва да има морални, професионални, комплекс от критерии, които да ни позволят тази така безусловно необходима здравна реформа", обясни Първанов.

До момента „Българската Коледа" е направила дарения в размер на близо 100 000 лв. за лекарства, медицинска апаратура и болнични легла. Първанов, заяви че са получили 38 молби от болници и 241 писма на родители на деца нуждаещи се от лечение и рехабилитация. „Решението за подкрепата на една болница или на едно или друго дете, което се нуждае от нашата помощ, се вземат по една сложна схема и там определяща е думата на специалистите", заяви още той.

Президентът завърши с думите, че се надява инициативата „Българската Коледа" да продължи и след като той вече не е на поста, защото „това е кауза, която си струва". „Няма по-висша кауза от тази, каквато е живота и здравето на нашите деца - децата на България", изтъкна Първанов.

През 2009 г. инициативата „Българската Коледа" се проведе за седма поредна година. Дарик е медиен партньор на събитието.