200 г. от майсторския облог в Трявна
200 г. от майсторския облог в Трявна / снимка: Дарик-Габрово

200 години от сключването на първия майсторски облог ще честват днес тревненци. Те ще отбележат Гергьовден и Деня на резбаря с шествие, което ще тръгне от старинния площад и ще завърши в Даскаловата къща. Начело на шествието ще бъде Градската духова музика и иконата на св. Георги – патрона на резбарите.

В Даскаловата къща ще бъде отслужен водосвет за благополучието на Трявна и майсторите – резбари. Кметът на Общината Драгомир Николов ще открие официално тържествата по повод годишнината от майсторския облог. Пред всички Уста Дарин Божков, който спечели през миналата година облога между резбарите в Трявна, ще се обърне към своите колеги с идеята за създаване на така наречената тревненска колона. До Димитровден всеки от тях трябва да изработи по една малка плочка с мотиви от своя дърворезба, която на този ден ще се монтира към една 200 годишна колона. Това е посланието на сегашните майстори към бъдещите поколения.

Директорът на специализирания музей по резбарство Юлия Нинова разказа пред Дарик, че според легендата преди 200 години точно на 6-ти май в Даскаловата къща се сключва облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца за направата на резбовани тавани. Двамата работили в продължение на 6 месеца като никой от тях не знаел какво прави другият. На Димитровден всички ахнали от красивите резбовани слънца на таваните в Даскаловата къща, изработени от участниците в облога. Този облог се смята за първия художествен конкурс в страната. По тази легенда Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”.