16 октомври – Международен ден на шефа
16 октомври – Международен ден на шефа / Thinkstock/Getty Images

На 16 октомври се отбелязва Международния ден на шефа.

Датата е приета за официална в САЩ от 1958 г. Началото на този празник сложила секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 г. денят става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс.

Международния ден на шефа днес се празнува в Австралия, Индия, Южна Африка, Ирландия и Великобритания. В Индия на този ден шефовете подаряват подаръци на служителите си, а американците благодарят на началника си за това, което са научили от него и че ги подкрепя.

От 1945 г. на 16 октомври светът отбелязва Международния ден на прехраната. Той се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Основната му цел е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Днес е и Международният ден на анестезиолога. Денят се отбелязва по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция през 1846 г. На другия край на света пък, в Чили празнуват Деня на учителя. Датата е избрана през 1977 г. заради учредяването на Учителския колеж на страната.