Първият учебен ден е специален, особено за най-малките. Наред със задължителните покупки за 15 септември, родителите на учениците трябва да си припомнят и няколко важни правила.

От какво имат нужда първокласниците и как да им осигурим щастливо начало на ученическия живот? Отговорите дава Диян Стаматов – директор на 119 СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България. Ето ги и тях:

1. Откриването на учебната година за детето ще бъде най-вълнуващият ден, поне за следващите четири години, затова:

- не закъснявате, покажете на детето, че точността е важна;

- изберете му специални дрехи, научете го, че облеклото е отношение, добро отношение;

- разкажете му за училището, покажете му училището, учителите и му създайте много позитивна нагласа;

- направете си снимки на входа на училището, защото след това детето ще заеме своето място сред другите деца, а и това може да се превърне в чудесна традиция.

2. Учебниците за първи клас не се връщат в края на учебната година, но е важно детето ви да се научи на отговорност и грижа към тях, затова:

- поставете им облекла, най- добре такива, които се залепват за учебниците или ги облечете с картон;

- пригответе, надпишете учебниците и тетрадките заедно с него, така ще избегнете търсенето или връщането на случайно взети от някое дете;

3. В първи клас децата пишат в тетрадки с големи квадратчета и в тетрадки с тесни и широки редове. Учителят ще ви каже колко ще са му необходими за учебната работа, но не забравяйте, ако искате да избегнете напрежението преди лягане, винаги имайте резервни тетрадки, готови да влязат в употреба.

4. През цялата година децата ще пишат с молив, химикалки няма да им трябват, затова не ги карайте да пишат с тях, по- добре се опитайте да ги научите сами да подострят моливите си.

5. Няма никакъв шанс детето ви да опази всички моливи, флумастери, които сте му приготвили грижливо, затова, не купувайте скъпи такива, но и не забравяйте, че за часовете всеки ден, ще са му нужни лепило и ножичка, затова към резервните тетрадки, може да добавите и лепило.

6. Детето ви, със сигурност ще предпочете раница с любим герой, но освен да е красива, най- важното е тя да бъде лека, удобна, с няколко прегради, за да може всяко нещо да има свое място. Не отлагайте да го научите само да подрежда чантата си, така то ще стане отговорен и организиран човек. В класните стаи има шкафчета за всяко дете-личното пространство в голямата магия наречена УЧИЛИЩЕ!

7. Оставете телефоните вкъщи, както и притесненията! Класната стая е най- безопасното място за вашето дете, в нея учителят е и родител. Нека детето ви расте сред книги, приятели и игри. Сред любимите учители!

8. И най- важното- първи клас е времето, в което детето ви ще формира своето отношение към знанието. Бъдете подкрепящи- към детето си, но и към учителя, към училището, защото те заедно са пътят към неговия успех. Бъдете до него-всеки ден, всяка вечер. И не забравяйте - УЧИТЕЛЯТ е новият герой на детето ви!

„Вслушвайте се в него! И с Вас е било така“, пише още Стаматов и уточнява „Просто сте пораснали“.

„Каквато и промяна да има в живота ни, училището е започвало така. Ще започне и тази година по този мил начин! С обич, отношение и вяра в доброто“, заключва Стаматов.