Проверка на NOVA в две столични училища показа, че подготовката на първокласник за учебната година струва около 500 лева.

Анна и Ивайло - двама бъдещи първолаци. Все още не са били в клас, но вече нямат търпение. Родителите и на двамата започнали да се подготвят за 15-ти септември, два месеца по-рано.

МОН обяви ваканциите и матурите за следващата учебна година

„Сумата е между 400-500 лева, в което се включва поръчката на ученически униформи, които са много красиви, дрехи за първия учебен ден, раница, която е много важна и съпътстващи пособия”, разказват те. Още в началото на годината семейство започнало да подготвя дъщеря си за срещата с училище.

iStock/Getty Images

Майката на Ивайло го води до училището, за да свикне. Притеснява се обаче да не е създала твърде голямо очакване заради COVID мерките.

Въпреки притесненията трябва да създадем увереност на децата, смята психологът Младен Владимиров.

„Ако още от сега ги програмираме, че тръгват и може веднага да спрат, може да не се получи нагласата и да го гледат като нещо временно”, обяснява той.

По света: Как започва новата учебна година в разгара на пандемията

В първите дни от училищния живот е важно учителите да създадат авторитет пред децата. За да могат при нужда да продължат и онлайн.

10 дни преди първия учебен ден Анна и Ивайло се чувстват готови. А Ани вече е избрала как ще бъде облечена.