Успешна учебна година пожела кметът на Търговище Дарин Димитров на всички ученици, учители и родители на тържествената церемония, организирана в Първо ОУ "Христо Ботев" по случай 15 септември. Кметът изпрати поздравителни адреси и до останалите 20 учебни заведения в общината, съобщиха от Общината.

58 593 първокласници прекрачват училищния праг

"И тази учебна година носи своите предизвикателства, но нека те не ви плашат, а ви мотивират да се развивате и да вървите уверено по пътя на познанието", се обърна към учениците Димитров.

Той благодари на учителите за усърдната им работа в условията на пандемия и призова за отговорност и стриктно спазване на противоепидемичните мерки от всички, за да се гарантира един спокоен и присъствен учебен процес.

5607 ученици са записани във всички 21 училища, функциониращи на територията на община Търговище. Те ще се обучават в 284 паралелки. Прага на класните стаи за пръв път прекрачват и 451 първокласници. Броят им е с 29 повече в сравнение с предходната година.В подготвителните групи в детските градини ще се обучават 817 деца, на 5 и 6-годишна възраст, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка. Общо 37 са те в трите групи в училищата в село Подгорица, Голямо Ново и в Първо СУ "Св. Седмочисленици" в Търговище.

Съгласно заповедта на министъра на образованието и науката, празненствата днес се организират по различно време за отделните випуски. За родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, се обособяват отделни зони.